Contraforti

  Previous topic This is the last topic  

 

CALCULUL ZIDURILOR CU CONTRAFORTI

 

Cazul zidurilor cu contraforti solicita inserarea datelor geometrice, adica grosimea si interaxa longitudinala. Contrafortul poate fi pozitionat in interior (inspre teren) sau in exterior.

Inaltimea contrafortului este luata egala cu inaltimea zidului, in timp ce baza este considerata egala cu lungimea fundatiei amonte, pentru contraforti interni, sau a fundatiei aval pentru contraforti externi.

Calculul impingerii pe zid este independenta de prezenta elementului suplimentar si este calculata cu aceeasi procedura relativa zidului cu elevatie.

Prezenta contrafortului are efect, cu forta greutate, atat la nivel de solicitare pe elevatie cat si in verificarile globale la rasturnare, sarcina limita si alunecare.

Forta greutate a contrafortului este luata in considerare in rezultanta Fy a solicitarilor pe zid, ca forta externa, dar nu apare in conditiile de sarcina din meniul Calcul: acest lucru inseamna ca nu i se poate atribui un factor de combinatie diferit de cel unitar.

 

Verificarea sectiunii din b.a. si calculul armaturii

Pentru fiecare sectiune de calcul de-a lungul zidului programul ia in considerare sectiunea de verificare in T ca o sectiune dreptunghiulara echivalenta cu momentul de inertie baricentru.

 

 

contraforti

 

 

Deci sectiunea in T cu dimensiune B egala cu interaxa contrafortilor este tratata ca o sectiune derptunghiulara echivalenta cu latimea de 1 m si inaltime Hequ astfel incat momentul de inertie baricentru ale sectiunilor sa fie egal.

 

 

 

Folosind aceasta ipoteza sunt proiectate si verificate sectiunile dreptunghiulare echivalente.

 


©    GeoStru Software