Model de calcul si conventii

  Previous topic Next topic  

 

Pentru a realiza calculele de verificare a zidului, programul parcurge urmatoarele faze:

 

Faza I
Sunt evaluate presiunile terenului si eventualele suprasarcini asupra elevatiei. Aceasta este divizata intr-un numar fix de sectiuni care, apoi, vor constitui sectiunile de verificare. In aceasta faza suprafata de impingere se considera a fi fata amonte a elevatiei, iar  atunci cand se alege operarea cu metoda Coulomb, aceasta se considera inclinata cu unghiul de forfecare teren-zid definit in caracteristicile geotehnice. Daca, in schimb, se alege metoda lui Rankine, impingerea se considera orizontala. in faza I, programul determina solicitarile doar asupra elevatiei si efectueaza verificarile structurale in functie de materialele definite de catre utilizator si de tipul criteriului ales (tensiuni admisibile (in cazul alegerii normativelor italiene) sau stari limita).

 

Faza II
In aceasta faza se efectueaza din nou calculele presiunilor terenului, considerand ca suprafata de impingere verticala care trece prin latura talpii fundatiei din amonte. in acest caz, alegand metoda lui Coulomb, nu se mai ia in considerare unghiul de forfecare teren-zid, ci unghiul de rezistenta al terenului. Cea de-a doua faza, cuprinde deci determinarea solicitarilor totale (momentul rasturnarii si momentul de satabilitate) in functie de originea sistemului de referinta care se fixeza in coltul inferioar al fundatiei in aval.  Dupa aceea, programul efecueaza obisnuitele verificari de starii limita ultime la rasturnare, alunecare si sarcina limita.

 

Faza III
Acesta faza de calcul prevede determinarea solicitarilor aspra consolelor de fundatie, care sunt divizate intr-un numar fix de sectiuni. in aceste sectiuni se efectueza deci si verificarile structurale. Daca fundatia nu este ancorata pe piloti, aceasta este faza finala calculului.

 

Faza IV
Aceasta ultima faza este prevazuta numai in prezenta pilotilor. Solicitarile trasmise de catre zid pilotilor de fundatie sunt reprezentate de momentele obtinute in faza II. Utilizatorul poate alege sa transmita pilotilor momentul rezultant (diferenta dintre momentul de rasturnare si momentul de satabilitate) sau numai momentul rasturnarii. Este evident ca aceasta ultima optiune se poate realiza numai in cazul in care momentul de  rasturnare este mult mai  mare fata de cel de stabilitate. Daca sunt prevazute doua sau trei randuri de piloti, programul efectueaza calculele de verificare aspra celui mai solicitat (in general la compresiune).

 


©    GeoStru Software