Date generale

  Previous topic Next topic  

 

Zona: Pentru a identifica zona se poate introduce adresa saparând câmpurile cu virgulã. De exemplu: Localitate, Judet. Pot fi de asemenea introduse coordonatele în sistem WGS84. Pentru localizare apãsati butonul de cãutare. Localizarea va fi inseratã si în raportul final.

 

Litotip: Taluzuri de pãmânt sau de rocã.

 

meno        Taluzuri de rocã

Pentru taluzurile de rocã, diferite de cele de pãmânt, criteriul de cedare Mhor-Coulomb nu poate fi folosit pentru definirea rezistentei materialului; totodatã cu aceastã metodã este descrisã procedura ce permite aplicarea metodelor clasice ale Echilibrului Limitã si pentru versantii de rocã.

 

Tip suprafatã: Analizele pot fi efectuate pentru suprafete de formã circularã sau genericã (oarecare).

 

meno        Tip suprafatã

Pentru suprafetele circulare trebuie inseratã reteaua de centrii. Pentru suprafetele generice trebuie asignate punctele acestora.

 

Grad de sigurantã considerat acceptabil: acest parametru nu are nicio influentã numericã asupra calculului. Pe baza valorii inserate programul evidentiazã în diverse rapoarte (grafice si text) suprafetele cu factor de sigurantã mai mic decât cel impus. Sau poate fi considerat un indicator al nivelului de sigurantã pe care utilizatorul doreste sã îl considere de referintã pentru verificarea ce se realizeazã.

 

Pas de cãutare factor de sigurantã: acest parametru este important pentru cãutarea factorului de sigurantã cu suprafete circulare. O datã fixat un centru, metoda de cãutare a suprafetei critice se bazeazã pe analiza posibilelor suprafete cu razã variabilã între o valoare minimã si una maximã. Variatia razei este realizatã cu un pas incremental calculat ca (Rmax-Rmin)/Pas de cãutare factor de sigurantã.

 

Adâncime BedRock: Adâncimea stratului rigid. Adâncimea este calculatã plecând de la ordonata minimã a profilului (în prezenta stratelor, ordonata minimã a stratelor). Cãutarea suprafetei critice se realizeazã între profilul topografic si BedRock.

 

Actiune seismicã: În analiza pseudostaticã seismul este calculat cu ajutorul coeficientilor seismici orizontal si vertical, respectiv kh si kv. Pe baza normativei selectate se pot identifica acesti coeficienti seismici ai zonei de studiu.

 

 

 luceAcceleratia seismicã este necesarã pentru calculul suprapresiunilor neutrale în câmp seismic.

 

 

Incrementul presiunilor neutrale: selectia acestei optiuni permite calcularea suprapresiunilor intersitiale care se genereazã în teren în prezenta apei subterane si concomitent la prezenta unui eveniment seismic. Pentru calculul suprapresiunilor este solicitat importul unei accelerograme pe baza cãreia programul calculeazã automat Intensitatea Arias, intensitatea intersectiilor cu axa timp si perioada Trifunac si Brady (1975). Pentru a importa accelerograma click pe triunghiul de pe linie cu textul "Duratã accelerogramã Trifunac": deschiderea unei ferestre de dialog permite alegerea fisierului (*.txt, *.csv) în care se regãsesc valorile acceleratiei în [m/s2] si ale timpului în [s]. În fereastrã se poate alege si factorul de conversie al timpului [t] si al acceleratiei [a] pentru conversia automatã a valorilor în unitãtile de mãsurã solicitate de program.

Dupã import, în Parametrii, sunt calculate automat valorile solicitate de prelucrare.

Trebuie subliniat cã la sfârsitul calculului suprapresiunilor neutrale, utilizatorului îi este solicitatã o caracterizare geotehnicã suplimentarã a terenurilor implicate în acest fenomen: în definitia stratigrafiei, pentru fiecare tip de sol, se vor insera Date aditionale.

 

Coeficienti partiali si parametrii geotehnici: coeficientii partiali care sunt introdusi de utilizatori reprezintã factori ce reduc caracteristicile geotehnice ale terenurilor definite în stratigrafie.

Acesti coeficienti se aplicã în general parametrilor "caracteristici" pe care utilizatorul îi insereazã în modelarea stratigraficã a terenurilor implicate. Calculul factorului de sigurantã pentru suprafetele identificate este realizat cu parametrii de rezistentã ai terenului redusi doar dacã se selecteazã optiunea "Utilizati acesti coeficienti pentru a reduce rezistenta materialului".

 

Coeficient partial rezistentã: coeficientul reduce rezistenta mobilizatã de-a lungul potentialei suprafete de alunecare. Valoarea coeficientului influenteazã numeric calculul factoruli de sigurantã definit de raportul dintre rezistenta limitã disponibilã si cea calculatã la baza fiecãrei fâsii. Valorile superioare unitãtii reduc rezistenta disponibilã a terenului diminuând factorul de sigurantã. În analizele de stabilitate se sugereazã inserarea unui "Coeficient partial de rezistentã" egal cu 1,1 si asignarea unei valori unitare pentru "Nivel de sigurantã acceptabil": cu aceste ipoteze utilizatorul mentine o margine de sigurantã pentru toate suprafetele care restituie un factor de sigurantã mai mare sau egal cu 1.

 

 

 


©  GeoStru Software