Daca stratigrafia fundatie este diferita fata de cea aferenta elevatiei daca este posibil evitati coinciderea perfecta a cotelor. In figura de mai jos este indicat modul corect de urmat. Atentie: acesta este doar un mod de lucru intrucat in cazul in care cotele coincid programul va prelua pentru verificarile la sarcina limita caracteristicile geotehnice ale stratului de baza.
|
Vesic 1973
Pentru ca fundatia unui zid sa poata rezista sarcinii de proiect in siguranta in ceea ce priveste ruptura geerala trebuie sa fie satisfacuta urmatoarea inegalitate:
unde:
Vd este sarcina de proiectare, normala la baza fundatiei, ce cuprinde si greutatea zidului;
Rd este sarcina limita de proiectare a fundatiei fata de sarcinile normale, tinand cont si de efectul sarcinilor inclinate sau excentrice.
In calculul analitic al sarcinii limita de proiectare Rd trebuie luate in considerare situatiile pe termen scurt si lung pentru terenurile cu granulatie mica.
Sarcina limita de proiectare in conditii nedrenate se calculeaza ca:
unde:
aria fundatiei efectiva de proiectare, inteleasa, in cazul sarcinii excentrice, ca arie redusa in centrul careia este asplicata rezultanta sarcinii:
cu coeziunea nedrenata;
q presiunea litostatica totala pe planul de fundare;
sc factor de forma;
pentru fundatii dreptunghiulare;
pentru fundatii patrate sau circulare;
factor de corectie pentru inclinatia sarcinii datorata unei sarcini H.
Pentru conditii drenate sarcina limita de proiectare este calculata ca:
unde:
Factori de forma:
pentru forma dreptunghiulara;
pentru forma patrata sau circulara;
pentru forma dreptunghiulara;
pentru forma patrata sau circulara;
pentru forma dreptunghiulara, patrata sau circulara.
Factori inclinatie rezultanta:
Pe langa factorii de corectie de mai sus sunt luati in considerare si cei complementari adancimii planului de fundare si inclinatiei planului de fundare si a planului terenului (Hansen).
© GeoStru Software